ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΑΜΠΟΥΡΑ ΦΩΤΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ

Ο Ταμπουράς του Φώτου Τζαβέλλα, φτιαγμένος στα τέλη του 18 αιώνα, είναι το παλαιότερο γνωστό μέχρι στιγμής μουσικό όργανο της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Εκτός της μεγάλης ιστορικής του αξίας, αποτελεί επίσης και σημαντική πηγή εθνομουσικολογικών πληροφοριών για την κατασκευή και την χρήση των οργάνων της εποχής.

Βρέθηκε στο εργαστήρι μου το 2017 προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2020. Εκτέθηκε για έναν περίπου χρόνο στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η συντήρηση του οργάνου καθώς και όλα τα κατασκευαστικά, ιστορικά και μουσικολογικά στοιχεία θα αποτελέσουν το θέμα σχετικού βιβλίου που ετοιμάζουμε με τον φίλο Δημήτρη Σταθακόπουλο και την συμβολή του Κώστα Τζαβέλλα.

Από το καλοκαίρι, ξεκίνησα και την κατασκευή αντίγραφου, ακολουθώντας πιστά την τεχνική και τα υλικά της αρχικής κατασκευής.

Το αντίγραφο βρίσκεται στα τελευταία κατασκευαστικά στάδια.

Θα ακολουθήσουν περισσότερες εικόνες, μετά την ολοκλήρωσή του. Παρακάτω, κάποια ενδεικτικά στιγμιότυπα από την κατασκευή.

Ένα μεγάλο κομμάτι παλιάς μουριάς επιλέχτηκε για την κατασκευή του ηχείου.

Εξωτερική διαμόρφωση.

Σκάψιμο του ηχείου

Κατασκευή περιμετρικού διάκοσμου, με ψηφίδες από κόκκαλο.

Κλειδοθέσιο, πριν την διαμόρφωση.

Σχολιάστε